Jak powstaje wełna czesankowa na nasze piękne kocyki?
16 listopada 2016

Różnice w rodzajach wełny, z których powstają nasze koce

Jakość owczej wełny zależy od wielu różnych czynników, ale do najważniejszych zaliczyłabym grubość włosa opisywaną w mikronach. W produkcji i handlu obowiązuje zasada, że im cieńsze włókno, tym wyższa jakość i cena wyrobu gotowego. Najogólniej można powiedzieć, że im grubszy wełniany włos, tym bardziej szorstka w dotyku wełna. Taki włos zamiast poddawać się w kontakcie ze skórą, po prostu ją kłuje.

Koce So fluffy wyplatane są z wełny z merynosów-jednego z najbardziej cenionych gatunków owczej wełny na świecie. Obecnie merynosy są hodowane na całym globie, w Australii, Nowej Zelandii, w Ameryce Południowej i Północnej, Republice Południowej Afryki i w Europie, w tym także w Polsce (Merynos polski).

Najcenniejsza wełna pochodzi z owiec hodowanych obecnie w nowozelandzkich Alpach Południowych i w Australii. Włos owcy merynos nowozelandzki, z którego wyplatamy nasze koce So Fluffy ma przekrój 18,5 mikronów, jest najwyższej jakości wełną owczą – bardzo miękką, puszystą, co gwarantuje jej wyjątkową delikatność. W przemyśle tekstylnym wełna merynosów nowozelandzkich, ceniona jest jako włókno doskonałe, łączące w sobie wszystkie zalety wełny z delikatnością kaszmiru.

Włos owcy rasy merynos polski, z którego wyplatamy drugi rodzaj naszych koców, ma przekrój ok. 23-25 mikronów.

To czy dana wełna „gryzie“jest bardzo indywidualną sprawą, ale wełniane włókno o grubości do 22 mikronów jest przez większość z nas odczuwane jako miękkie i wyjątkowo przyjemne na skórze. Natomiast granica, po przekroczeniu której osoby wrażliwe odczuwają nieprzyjemne drapanie to… już 19 mikronów.

Dlatego moja rada brzmi tak: jeżeli wrażliwie reagujesz na wełnę, zwróć szczególną uwagę na grubość włosa, wybierając najlepszą jakość wełny z merynosów nowozelandzkich.

 

Bądź na bieżąco z naszymi

Promocjami

Zostaw swój adres email